Fire Gode Grunde til Hvorfor Du Skal Bruge Dumbbells i Din Træning

I alle moderne fitness centre finder du kardio- og styrketræningsmaskiner i lange rækker samt et hav af vægtstænger, kettlebells, og dumbbells. Men hvad er egentlig det ‘bedste’ træningsudstyr, du kan bruge?

Alt fitnessudstyr er designet til at man kan opnå specifikke træningsresultater, og derfor er de gode på hver sin måde. Derfor skal du gøre op med dig selv, hvad dit træningsmål er, og dermed finde det rigtige udstyr til at opnå det.

 Læs også: Den Vidunderlige Dumbbell - Historie, navneoprindelse og træningsøvelser!

Dyrker du styrketræning og drømmer om at blive større og stærkere, er der mange muligheder for at opbygge muskelmasse og styrke. Barbells er effektive til at udvikle din styrke, mens styrketræningsmaskiner er effektive til at øge muskel definition. Dumbbells har en lang række fordele, idet de er gode til isoleringsøvelser såsom bicepscurls eller shoulder raises, men kan ligeledes bruges til full-body workouts og til at forbedre din kardiorespiratoriske fitness og din fleksibilitet.


Her får du fire gode grunde til, hvorfor du skal inkludere dumbbells i din træning:

 

  1. Dumbbells kan stimulere muskelvækst med både mekanisk spænding og metabolisk stress

Hvad er mekanisk spænding?

Når musklen udsættes for belastning, den ikke er vant til, reagerer den ved at vokse sig større og stærkere. Jo tungere vægt, jo større spænding. Mekanisk spænding bruges typisk i forbindelse med løft som squat, dødløft, bænkpres osv. og er med til at øge muskelstyrken.

Hvad er metabolisk stress?

Her træner man til musklerne “brænder,” eller til de er udtrættede. Ved at køre mange gentagelser, holde korte pauser eller have konstant spænding på muskulaturen (ingen pause), skaber du iltmangel i musklen samtidig med at ophobning af blod og mælkesyre resulterer i cellehævelse. Dette er metabolisk stress, og det er dette “pump,” som stimulerer muskelvækst.

  1. Dumbbells kan skabe både inter- og intramuskulær koordination, hvilket fører til større niveauer af muskelaktivering.

Hvad er intermuskulær koordination?

Intermuskulær koordination er samspillet mellem forskellige muskelgrupper. Eksempelvis ved dødløft hvor både ryg og ben arbejder sammen om at løfte. Jo bedre samspil der er mellem musklerne, jo tungere dumbbells er man i stand til at løfte.

Hvad er intramuskulær koordination?

Intramuskulær koordination foregår mellem nervesystemet og musklen. Under belastning af en muskel, aktiveres dens motoriske enheder. Gennem styrketræning med dumbbells kan man øge mængden af aktiverede motoriske enheder inden for en bestemt muskel, hvilket resulterer i større styrke.

  1. Dumbbells giver dig et frit bevægelsesmønster

Styrketræningsmaskiner er designet til at placere belastningen på en muskel eller muskelgruppe ved at tillade bevægelse i et specifikt bevægelsesmønster. Vægtstænger giver ligeledes sammensatte bevægelser i et bestemt bevægelsesplan. Derimod kan dumbbells holdes i hver hånd og bruges til at skabe en række forskellige bevægelsesmønstre.

  1. Dumbbells gør det muligt at fokusere på kroppens individuelle dele

Dumbbells giver dig mulighed for at fokusere på én arm eller ét ben ad gangen. Når man kun bruger et lem, bliver det nemmere at fokusere på at styrke musklen og opbygge stor styrke. Man kan eksempelvis bruge en dumbbell til øvelser som one-arm overhead press eller split-leg goblet squat til at udtrætte musklen ét lem ad gangen.

 

Læs også: Tre produkter der kan gøre din styrketræning mere effektiv og resultatgivende!

 

 

Forrige indlæg Tre Grunde til Hvorfor Gummigulv Er Lige Så Vigtigt som Dit Træningsudstyr
Næste indlæg Tre produkter der kan gøre din styrketræning mere effektiv og resultatgivende!