Hvilken Vægtstang?

Vægtstænger bruges af folk, der konkurrencer i vægtløftning, styrkeløft, stærkmand og ikke mindst funktionel træning.

Derudover bruges de af sportsfolk, motionister og fitness-entusiaster, der ønsker at blive stærkere, større eller mere eksplosive.

Hos LC Gear finder du et bredt udvalg af vægtstænger af høj kvalitet til en god pris.

Er du i tvivl om hvilken vægtstang du bør vælge kan du finde svaret her og læse mere om de forskellige stænger: 

  • Billige vægtstænger

  • Competition Bars / Konkurrence Vægtstænger

  • Curlstang

  • Hex Bar / Trap Bar

  • Farmer Walk Handles

  • Safety Squat Bar

  • Log Bar

Uanset om du søger en stang til hjemmebrug i dit home gym, eller om du er på udkig efter udstyr til et fitnesscenter eller funktionel træning box har vi den helt rigtige stang til dig.

 

Billig vægtstang: hvad betyder prisen ift. kvaliteten?

En billig vægtstang har ofte kuglelejer og er typisk lavet af stål af en lidt lavere kvalitet end en konkurrence-stang.

 

Når det er sagt, så kan LC Gears billigste vægtstang holder til en belastning på 340kg, og har samme dimensioner som en vægtstang til de olympiske løft.

Med mindre du løfter over 340kg i bænkpres, squat, dødløft eller bent over rows er det et glimrende valg til klassisk styrketræning i dit home gym.

Du finder ikke en billigere stang nogen steder, der matcher kvaliteten!

Da denne billige vægtstang er uden kuglelejer betyder det, at den IKKE egner sig til øvelser, hvor du ikke smider med stangen ofte, som man ofte gør i vægtløftning og funktionel træning.

Vil du have en vægtstang, der kan holde til mange “drops” har LC Gear masser af stænger, der kan holde til at få mange tæsk. I så fald bør du vælge enten nålelejer eller de gel smurte bronze bøsninger.

 

Har du planer om at konkurrere i funktionel træning eller vægtløftning vil det give mening at benytte en “competition bar” med 10 nålelejer, der lever op til IWFs standardkrav for en vægtstang.

Hos LC Gear finder du competition vægtstænger i super høj kvalitet fra Thor Fitness, der kan holde til vanvittige 750kg i en bøjetest uden at afvige mere end 0,3mm. Dette kan kun lade sig gøre fordi stangen har en styrke på 216,200 PSI, der angiver den vægt pr. kvadrattomme det kræver at ødelægge stangen.

TIl sammenligning har mange konkurrerende vægtstænger på markedet en PSI på blot 130,000, hvilket betyder at den hurtigere vil blive bøjet og skal udskiftes.

Med en competition bar fra Thor Fitness er der rig mulighed for at blive super stærk og aldrig skulle bekymre sig om stangen kan holde eller bliver skæv.

 

Vægtstænger til vægtløftning:

I vægtløftning konkurreres der i træk og stød, eller snatch og clean and jerk, som det hedder på engelsk.

Ud over de primære øvelser benyttes et væld af del- og støtteøvelser, som power clean, power snatch, front squat, back squat og overhead squat.

Sporten kaldes ofte “olympisk vægtløftning” for at tydeliggøre, at der er ikke blot er tale om “at løfte vægte”, men sporten, der konkurreres i til OL.

I Danmark kan du lave vægtløftning i en af Dansk Vægtløftning Forbunds mange klubber, og i flere og flere funktionel trænings boxe. Internationalt er det IWF, der regulerer sporten, og de fastsætter også reglerne for al udstyr.

 

Snatch:

 

Clean & jerk:

 

I vægtløftning bruger mændene en 20kg og en kvinderne en 15kg vægtstang. Derudover findes der forskellige lettere stænger, der typisk bruges af juniorer eller til tekniktræning.

Fælles for stængerne er, at de har en roterende krave med en diameter på 50mm, der passer til standard vægtskiver og “knurling” eller roulettering, som det hedder på dansk, der giver et bedre greb på stangen.

  •  Herrestænger er 220cm i længde, og har en diameter på 28mm.
  • Kvindestænger er 201cm i længde, og har en diameter på 25mm.
  • Junior-/teknikstangen er 168cm i længde, og har en diameter på 25mm.

Uanset hvilken type lejer stangen har vil den have en vis grad af “spin”, der dækker over dens evne til at rotere. Ofte har vægtstænger med nålelejer lidt bedre spin end en vægtstang med kuglelejer og vil give et mere gnidningsfrit spin.

Der er ikke noget standardmål for hvor meget spin en stang skal have, men alle LC Gears stænger er nøje udvalgt og har et spin, der betyder en reduceret belastning af håndled uden at skiverne roterer unødigt meget.

 

Vægtstænger til styrkeløft:

På engelsk hedder sporten “powerlifting” og forveksles desværre ofte med vægtløftning.

Selv om begge sportsgrene involverer en vægtstang og forsøg på at løfte så meget som muligt er der store forskelle.

I styrkeløft konkurrerer man udelukkende i squat, bænkpres og dødløft og laver altså hverken snatch eller clean & jerk.

Vil man dyrke styrkeløft og konkurrere i Danmark er mulighederne gode. Landet over findes der adskillige klubber under Dansk Styrkeløft Forbund, der er tilknyttet det største og mest anerkendte internationale forbund, IPF.

Da man ikke smider stangen på samme måde som i vægtløftning er der bedre mulighed for at lave styrkeløft i mange almindelige fitnesscentre.

 

Squat:

 

Bænkpres:

 

Dødløft:

 

Vægtstænger til styrkeløft er som udgangspunkt tykkere (29mm versus 28mm) end vægtstænger til vægtløftning, og har heller ikke samme “spin”. De er desuden typisk stivere, og bøjer heller ikke lige så let.

En vægtstang udelukkende til styrkeløft vil dog mest være relevant for virkeligt ambitiøse løftere, der gerne vil konkurrere.

For langt de fleste atleter og seriøse motionister, der træner 3-5/ugen vil en god stang til vægtløftning, som konkurrence-stængerne fra Thor Fitness fungere super fint til både squat, bænk og dødløft.

Er dit behov ikke så stort kan du sagtens klare dig med LC Gears billigste vægtstang , der kan klare op til 340kg.



Stænger til stærkmand / strong man:

De senere års fokus på funktionel træning har gjort stærkmand (kaldt strong man på engelsk) mere populært.

I starten af 1900-tallet var der et stort overlap mellem stærkmand, vægtløftning og bodybuilding, men i dag er det med meget få undtagelser tre helt adskilte sportsgrene.

Har man set stærkmand vil man vide at de bl.a. bruger en lang række specielle vægtstænger og -udstyr.

Selv om du ikke selv konkurrerer i stærkmand kan du med fordel implementere nogle af de klassiske øvelser de laver i din egen træning.

Det kunne være clean and press med en log bar, farmer’s walk med handles eller bildødløft med en trap bar.

 

Log press:

 

Farmer’s walk:

 

Car deadlift:

 

Selv om stærkmand vokser som sport i Danmark er der stadig en relativ lille sport. Er du interesseret i at lære mere kan du læse om det på forbundets hjemmeside.

 

Vægtstænger til funktionel træning:

De sidste 10 år er funktionel træning og funktionel træning eksploderet i popularitet og med god grund.

For mange har det betydet at fokus i træningen er flyttet fra at være noget man gjorde primært for at se ud på en bestemt måde, til at være noget man gør for at kunne præstere og være i generel super god form.

Når man ser på de øvelser, der laves i funktionel træning med vægtstang er der et stort overlap med øvelser vi kender fra vægtløftning, styrkeløft og stærkmand.

Det betyder masser af varianter af snatch og clean, forskellige former for pres og stød over hovedet (shoulder press, push press, push jerk og split jerk), diverse squats (overhead, front og back squat), dødløft-varianter og ikke mindst “complexes”, der består af forskellige øvelseskombinationer.

 

En af de få øvelser, der er originale i funktionel træning er “thrusters”, som man kender det fra bl.a. en benchmark workout som Fran:

 

Skal du bruge en vægtstang til funktionel træning er det essentielt at du investerer i en stang, der kan holde til “drops” (at blive smidt gentagne gange) uden at gå i stykker.

 

Afhængigt af dit budget og ambitionsniveau vil en af de følgende stænger være oplagte:

 Competition vægtstænger - Thor Fitness

 Non competition vægtstænger - Thor Fitness

 Med 8 nålelejer

Mulighederne for at dyrke funktionel træning har aldrig været bedre, og der findes efterhånden små og store “boxe” over hele landet.

 

Vægtstænger til almindelig styrketræning:

Styrketræning er en af danskernes foretrukne motionsformer, og flere og flere køber udstyr til brug derhjemme i stuen eller i et “home gym”.

Er du på udkig efter en vægtstang til styrketræning derhjemme er mulighederne gode i vores sortiment, hvor priserne starter ved kun 749kr for vores billigste vægtstang.

 

Du kan med fordel se på en af vores pakkeløsning, hvor du også får skiver med.

 

Læs mere om pakkerne her.

 

Skal du have store arme bør du naturligvis anskaffe en curlstang/EZ-bar, der har vinklet håndtag, der gør det endnu mere lækkert for dig at få pump i dine guns.

LC Gears curlstang vejer 8kg og passer til 50mm skiver.

Den er naturligvis oplagt at bruge til biceps curls, men fungerer ligeledes godt til scull crushers/fransk pres, der går lige i triceps.

Så er der ikke længere nogen undskyldning for at have spaghetti-arme hængende ud af ærmerne!

 

Vægtstangens historie:

Til dig, der er kæmpe træningsnørd kommer der her lidt lækker historisk trivia om vægtstangens oprindelse.

Det er svært at sige præcist hvornår vægtstangen blev opfundet, men et godt bud er i sidste halvdel af 1800-tallet. Dette skal ses i kontrast til håndvægten, der kan spores flere tusinde år tilbage til antikkens Grækenland og Romerriget.

Den moderne vægtstang adskiller sig markant fra de oprindelige, der havde en bestemt fast vægt, som de stænger vi kender fra cirkus. Senere blev de konstrueret med hulrum, der kunne fyldes med sand eller bly efter behov.

Vægtløftning var med ved de første moderne olympiske lege i 1896, hvor man konkurrerede i både enarms- og toarmsløft med gammeldags vægtstænger.

Først ved OL i 1928 fik vægtstangen den længde vi kender i dag på 220 cm, hvilket hurtigt blev standard for producenterne.

Der var dog stadig alvorlige problemer med kvaliteten af stængerne, der ofte bøjede eller knækkede.

I 1957 besluttede en svensk vægtløfter at forsøge sig med at lave en stang af en speciel hærdet stål, der også blev en ny standard for vægtstænger.

Sidenhen er der kommet lejer i stængerne, der tillader skiverne at rotere, hvilket skåner især håndleddene.

Forrige indlæg Bumper Plates Guide
Næste indlæg Generelt om Funktionel Træning