Generelt om Funktionel Træning

De sidste 10 år er funktionel træning og især funktionel træning eksploderet i popularitet.

De allerførste funktionel trænings boxe i Danmark startede i 2008 og i dag er der næsten 60 officielle boxe på landsplan.

Crossfit udstyr

 

Succesen skyldes en kombination af flere elementer.

 •  I modsætning til den traditionelle fitness-verden er fokus på præstationen frem for primært at træne for at se ud på en bestemt måde.
 • Den hårde og intensive træningsform har et indbygget konkurrenceelement og krydres ofte med stærkt socialt sammenhold, der giver en mere klubagtig stemning i centeret.
 • Og så kommer man selvfølgeligt i sindssygt god form og bliver super sej til en masse forskellige øvelser og skills.
 • For nogle er det blot endnu en motionsform, men de for de fleste der dyrker funktionel træning er det en sport man bliver bidt af i en sådan grad, at det bliver en livsstil.
 • For udefrakommende kan det virke næsten som en kult, hvilket der ofte laves sjov med.
 • Ifølge den officielle definition af funktionel træning er det konstant varierende funktionelle bevægelser, der udføres ved høj intensitet.
 • Formålet er at komme i så god all-round form som muligt og dermed undgå at specialisere sig i primært én ting som mange atleter gør.
 • Skal man konkurrere i funktionel træning på højt plan skal man både evne at løbe langt, sprinte hurtigt, lave masser af gymnastiske øvelser med kropsvægt og desuden løfte virkeligt tungt.
 • Alt laves på tid, så man selv kan se hvor meget man forbedrer sin “fitness” og selvfølgeligt så man kan sammenligne sig med andre.

  funktionel trænings udstyr: guide til alt hvad du skal bruge til træning.

  • Hos LC Gear har vi et stort udvalgt billigt træningsudstyr til funktionel træning, hvor der ikke er gået på kompromis med kvaliteten.
  • Uanset om du skal have udstyret hele din funktionel træning box eller du mangler udstyr til dit home gym er du kommet til det rette sted.
  • Al vores funktionel træning udstyr er nemlig nøje udvalgt ud fra vores egne skrappe krav om at det skal kunne holde til at blive brugt dagligt.
  • Her finder du ikke nogle billige “kina-stænger”, der bøjer eller larmer efter få ganges brug.Kvalitets Vægtstænger
  • LC Gear lever af god service og godt udstyr til prisen, og vi hjælper gerne med at guide dig til det helt rette udstyr, der matcher dit behov og passer til dit budget.
  • Vi har mange års erfaring med at rådgive og vejlede om indretningen af store og små boxe, og du kan også få gode tips til optimering af dit home gym. 

  Øvelser:

  Grundidéen med er at mestre en lang række af forskellige typer funktionelle bevægelser.

  Det vil ofte sige øvelser du kender fra vægtløftning, styrkeløft, stærkmand, gymnastik og atletik.

  Derfor benytter man frivægte i form af vægtstænger, kettlebells og håndvægte også kaldt dumbbells og udstyr til gymnastik træning som ringe, klatrereb, barer til pullups og paraletter.

  Derudover bruger man romaskiner, airbikes og skiergometre til kredsløbstræning, der ofte kaldes “conditioning” på engelsk. Udstyret indgår ofte i interval-form i workouts, men det er også genialt at bruge til at forbedre ens aerobe kapacitet og udholdenhed.

  Hos LC Gear er vi leveringsdygtige i alt hvad hjertet måtte begære af udstyr til  funktionel træning.

   

  Kropsvægts- og gymnastiske øvelser og relevant udstyr:

  Ser vi på de kropsvægts- og gymnastiske øvelser man oftest møder er det bl.a.: air squat, lunges, pistols, box jumps, pull ups, push ups, muscle ups, handstand push ups, toes to bar, skin the cat, L-sit og hollow rock.


  Af gode grunde kræver de fleste kropsvægtsøvelser intet udstyr, men du kan med fordel overveje knee sleaves, hvis du skal lave squats og lunges eller en vægtvest, hvis det skal være ekstra hårdt. Til de gymnastiske øvelser i baren skal du have et rack eller en rig, eller som minimum en pull up bar. Er du ikke så øvet endnu vil bands give en kærkommen hjælp til at overkomme tyngdekraften. Øvelser som muscle ups kræver et set gymnastikringe, som du også kan bruge til ring dips, ring push ups og bl.a. L-sit, hvor ens stabilitet bliver sat på en alvorlig prøve. Flere og flere anvender også paraletter til blive bedre til L-sit og for de meget ambitiøse at kunne lave deficit handstand push ups. Til sidst men ikke mindst er det en god idé at pudre lapperne godt ind i magnesium, der giver bedre greb.


  Kettlebelløvelser og relevant udstyr:

  Et af de redskaber mange forbinder med funktionel træning er de russiske kanonkugler med håndtag, som kaldes kettlebells. De blev oprindeligt brugt som vægt til at veje korn, men er sidenhen blevet anvendt som et super simpelt og effektivt træningsredskab. I funktionel trænings regi bruges de primært til at lave swings med, hvor amerikanerne i bedste “more is better”-stil har valgt at overgå russerne og svinge kuglerne helt op over hovedet i stedet for til øjenhøjde. Ud over swings laver man både snatch og cleans med kettlebells samt den tyrkiske opstandelse, der er bedre kendt som turkish getups.

  Kettlebell Swings

  I de flesteWODs kan man sagtens slippe afsted med at bruge en støbejernskugle, hvor vægten er afspejlet i størrelsen. Har man feinschmecker-tendenser kan man med fordel investere i competition kettlebells, der alle har samme størrelse/dimensioner uanset om de vejer 8 eller 48kg. De koster en smule mere, men er langt mere behagelige at bruge til øvelser som snatch, cleans og pres/push press/jerk.

   

  Vægtløftning- og styrkeløftøvelser og relevant udstyr:

  I kategorien af øvelser, der er hentet fra eller inspireret af vægtløftning og styrkeløft finder vi bl.a. deadlift, bench press, overhead squat, front squat, back squat, clean, snatch, shoulder press, push press, push jerk og split jerk. Flere af øvelserne forekommer som både squat- og power varianter, som er et udtryk for om standarden er at hoftefolden skal være under eller over knæet set fra siden. Dette gøres for at sikre, at der er en minimumsstandard, som alle udøvere lever op til når man konkurrerer.

  Vil du gerne lave de vægtløftnings- og styrkeløftøvelser, der indgår i funktionel træning er det vigtigt at du ikke går ned på udstyr. Du skal investere i en vægtstang, der egner sig til “drops” og kan holde til at blive brugt meget. Det samme gælder vægtskiverne, der skal være såkaldte bumperplates, der er kendetegnede ved at være lavet af gummi, så de absorberer noget af stødet når de rammer underlaget og derfor larmer mindre. En billig stang vil hurtig gå i stykke, larme mere og hvis man smider med den.

  Konditionsøvelser og relevant udstyr:

  Nogle af de mest almindelige øvelser´, der skal forbedre ens aerobe kapacitet og udholdenhed er sjip i form af double unders, roning på ergometer, cycling på airbike, ski på ergometer og selvfølgeligt løb.

   

  AirRunnerRomaskineSkimaskine


  Ser vi på relevant udstyr er sjippetove med enten glide- eller kuglelejer oplagte. De kaldes ofte speed ropes fordi de netop tillader at man laver sine gentagelser meget hurtigt. Når det gælder traditionel “cardio”-træning er det mest almindeligt at bruge ergometre fra Concept 2 til hhv. roning og ski. En såkaldt airbike (også kaldt assault bike) er en moderne klassiker som de fleste har et had-kærlighedsforhold til. Kondicyklen fra helvede fungerer som på samme måde som et ergometer med luftindtag, men i modsætning til en almindelig kondi- eller spinningcykel kan du også bruge armene til at skubbe og trække med.


  Stærkmandsøvelser og relevant udstyr:

  Verdensmesterskabet kaldes Games har det med at sætte standarden for, hvad man kan forvente at blive udsat for til konkurrencer. I løbet af de sidste par år er der sneget sig flere og flere implementer og øvelser ind, der er inspireret fra strong man-verden. Det gælder prowler push, tunge slæder, der skal trækkes, loaded carries af store sække og yokes, løft af atlas sten, log press og farmers’ walk.


  Hos LC Gear har vi et stort udvalg af relevant udstyr både når det gælder prowlere, slæder og squat racks, der også kan bruges som yokes. I stærkmand bruger man ofte store cementsten som atlas sten, men det er ofte upraktisk i en funktionel trænings sammenhæng. Derfor er vi glade for og stolte af at kunne tilbyde slam balls fra 2kg til 100kg, der kan bruges som atlas sten, men er lavet i gummi og med sand indeni. Vi har også de kendte Ironmind sandbags, der kan lastes helt op til 136kg og er næsten umulige at slide op. Vil du gerne lave log press har og farmers’ walk har vi også de helt rigtige stænger til dig.  Specifikke øvelser og relevant udstyr:

  De fleste øvelser i funktionel træning er hentet fra andre typer træning og sport, men der er nogle få som primært ses i funktionel trænings verden. Det drejer sig bl.a. om øvelser som wall balls, GHD situps, box jumps, dumbbell clean, dumbbell snatch, abmat situps og battle ropes.

  Til wall balls har vi medicinbolde af høj kvalitet til en god pris fra 2kg op til de 10kg, der er standard for mænd. For at blive et jern til GHD situps (og få rhabdoresistente mavemuskler) skal du have en glute-ham-developer. Stativet kan selvfølgeligt også bruges til back extensions og nordic hamstring curls. Skal du lave box jumps har vi også alt hvad du kunne drømme om fra almindelige trækasser til bløde plyo boxe og stabile box jump set med metalkonstruktion. Når det gælder øvelser med dumbbells er det en fordel at bruge sekskantede håndvægte, der ikke triller nogle vegne. LC Gear har hexagon dumbbells fra 1kg til 60kg, så selv de stærkeste kan blive udfordrede. Til sidst men ikke mindst er vi også leveringsdygtige i abmats til situps, digitalur til tidtagning, forskellige battle ropes og alt hvad du skal bruge til opbevaring af dit udstyr.

  Forrige indlæg Hvilken Vægtstang?
  Næste indlæg Om mig