Guide til vægtskiver
Generel information
Jeg har taget nogle af de oftest stillede spørgsmål og besvaret dem nedenfor.
Hedder det bumper plates eller vægtskiver?
Bumper plates er engelsk, mens vægtskiver er den danske oversættelse. Der er ikke noget rigtigt og forkert, du kan kalde dem begge dele, og jeg ved, hvad du mener.
Hvad betyder droptest?
Droptesten er en prøve, som foretages på vægtskiverne. Prøven indikerer hvor mange drops en skive kan klare, før den fejler (går i stykker). Vægtskiverne fra Thor Fitness har et droptest tal, der viser hvor mange drops de minimum kan holde til. De almindelige vægtskiver har en testscore på 15.000 drops, mens competition plates har en score på 30.000 drops.
Hvad betyder shore A måling (ShA måling)?
Shore A målingen er en score over hårdheden af en skive. Jo højere score, jo hårdere er skiven.
Hårdheden i en vægtskive er vigtig, da en blød skive vil skabe en højere bounce, hvilket mange gerne vil undgå ved crosstræning og vægtløftning.
Du kan læse hårdhedsmålingerne på vores produkter, så du ved hvad du kan forvente.
Hvad betyder bounce?
Dead bounce er en betegnelse for når stangen med vægtskiver smides mod gulvet og den derefter ”hopper”.
Det kan blive farligt i hverdagssituationer, hvis du udfører øvelser med drops og stangen ”bouncer” (hopper) for højt eller ikke stopper med at hoppe hurtigt.
Jo højere hårdhed (ShA måling) skiven har jo mindre bounce. Derudover vil højden hvorfra stangen smides også have en effekt på, hvor højt den bouncer efter den rammer gulvet. Selve gulvet kan naturligvis også have en indvirkning på bouncet, da nogle typer gulve vil få stangen til at bounce højere end andre.
Vores træningsgulv er i den rette kvalitet og hårdhed, der sikrer at dit bounce er upåvirket.
Skiverne fra Thor Fitness har et testet bounce på max 20cm ved et drop fra 2,5 meter, det betyder at selvom en stang med skiver droppes fra et relativt højt udgangspunkt, vil der ikke opleves et højere bounce end 20cm.
Hvad betyder vægtafvigelse?
Vægtafvigelsen angiver det absolutte max en skive kan veje hvor meget eller for lidt i procent. Vores competition vægtskiver har fx en vægtafvigelse på max +0.1% eller -0.05%
Det betyder, at en 25kg skive max kan veje 25 gram for meget eller 12,5 gram for lidt.
Bør jeg vælge competition?
Hvis du træner op til konkurrence eller går meget op i din PR, bør du som minimum overveje competition skiverne. Det er selvfølgelig en lidt større investering, men du får til gengæld de bedst mulige vilkår for at sætte den næste PR. Kvaliteten og holdbarheden af skiverne er også bedre end non-competition.
Almindelige bumper plates
Vi har to forskellige typer bumper plates fra Thor Fitness - begge er non-competition. Fælles for begge vægtskiver er lækker kvalitet med et fedt design. Derudover er de perfekte til bl.a. funktionel træning og vægtløftning pga. det lave bounce. Du kan få skiverne i flotte farver eller sorte hvor vægtangivelsen er indgraveret. De farvede skiver i de normale bumper plates er ikke helt gennemfarvede ligesom vores competition skiver, så der kan forekomme forskelle i nuancerne.
Tekniske specifikationer
Uanset om du vælger sorte eller farvede bumpers, er specifikationerne de samme.
Tykkelse
5 kg – 27 mm
10 kg - 46mm
15 kg – 60 mm
20 kg – 71 mm
25 kg – 80 mm
IWF standard betyder
Huldiameter 50.4-50.6 mm
Bumper diameter 450 mm
Vægtafvigelse +0.1% -0.05%
Ved drop fra 2,5 m max 20cm bounce
Droptest 15000
Hårdhed/ Shore A målinger
5 kg - 92
Alle andre størrelser 88
Competition bumper plates
Du kan få competition plates i to forskellige designs - sorte med et farvet logo eller helfarvede skiver. Forskellen på competition og non-competition skiverne er, bl.a. at competition skiverne både er tyndere og samtidigt er kvaliteten er helt i top. Derudover er stål ringen på competition udgaverne større/tungere, så vægtskiverne kan tåle flere drops. Vægtskiverne til konkurrence sidder endvidere også tættere på stangen grundet den lige kant i skivens centerring.
Sorte competition bumper plates
Farvede competition bumper plates
Tekniske specifikationer:
Begge competition udgaver har samme specifikationer, det er kun designet (farven på skiverne) der er anderledes.
Tykkelse
10 kg – 30 mm
15 kg – 40 mm
20 kg – 51 mm
25 kg – 57 mm
IWF standard, det vil sige:
Huldiameter 50.4-50.6 mm
Bumper diameter 450 mm
Vægtafvigelse +0.1% -0.05%
Ved drop fra 2,5 m max 20cm bounce
Droptest 30000
Hårdhed/ Shore A målinger
Minimum 90 ShA
Vægtskiver i jern
Skiverne i jern er billigere end bumper plates fra Thor Fitness og de fås i to udgaver hhv. med og uden gummibelægning. Vægtskiverne med gummibelægning larmer lidt mindre og er nemmere at håndtere, da der er håndtag i. Skiverne uden belægning har den old school lyd af jern der ”larmer” ved brug, så det er egentlig kun et spørgsmål om personlig præference.
Jernskiver med gummibelægning
Skal jeg vælge jern eller almindelige bumper plates?
Jernskiverne er i rigtig fin kvalitet, og kan fint anvendes til en række øvelser som fx bænkpres og almindelig styrketræning. Hvis du træner crosstræning og vægtløftning, vil vægtskiverne i jern ikke være det rette valg, da skiverne tåler ikke øvelser med mange og gentagne drops. Du bør i stedet vælge bumper plates fra Thor Fitness.
Vægtskiver + vægtstang pakker
Jeg har lavet en række pakkeløsninger, hvor du både får en vægtstang og tilhørende vægtskiver.
Disse pakker er perfekte til home gyms.
Olympisk vægtstang + 107,5kg old school jernskiver – 2599kr
Olympisk vægtstang + 100kg farvede Thor Fitness bumpers – 4295kr
Olympisk vægtstang + 100kg sorte Thor Fitness bumpers – 3698kr
Fractional plates
Skal du slå din PR eller føler du, at din træning er stagneret? Så er fractional plates perfekte til at hjælpe dig videre. Skiverne ligger fra 0,5 kg op til 5 kg, hvilket gør det nemt at øge vægten og stadig opnå succes i øvelsen.
Vores fractional skiver findes med og uden gummibelægning. Versionen med gummi er tykkere og larmer lidt mindre end skiverne i jern.
Fractional plates med gummibelægning
Fractional plates uden gummibelægning
Teknikskiver
Disse skiver er fremstillet i plast/gummi, vejer 2,5 kg og er 45 cm i diameter ligesom IWF standarden. Anvendelsen af teknikskiverne er mange, de kan fx anvendes i stedet for bumper plates hvis udøveren skal øve teknik og positur.
Teknikskiverne anvendes også ofte til genoptræning og er perfekte til børn og ældre, da man kan lave en rigtig god kombination af en teknikstang på 10 kg og med to teknikskiver på 2,5 kg. Den kombination kan få dem op i den rigtige løftehøjde, da skiverne er 45 cm i diameter også er det endda med ”kun” 15 kg i samlet vægt.