Din guide til vores vægtstænger – Hvilke passer til dit behov?

Nybegynder / Homegym

Hvis du lige er begyndt til vægttræning og har brug for en ”begynder” vægtstang til dit homegym, er der rig mulighed for at få en fin stang til en god pris. Du kan vælge med eller uden kuglelejer og priserne for de billige stænger starter ved 1399kr.

Bemærk dog at de billige stænger ikke understøtter muligheden for drops, da disse ikke er testet til den belastning, der påføres stangen, når man udfører øvelser med drops samt at lejerne/bøsningerne ikke har den samme præcision som i de bedre vægtstænger. De er derfor kun anbefalet til traditionel styrketræning, eksempelvis til bænkpres, squat, dødløft og lignende øvelser.

Uden kuglelejer

Med kuglelejer

Med 8 nålelejer

Med patenterede gel smurte bronze bøsninger – Thor Fitness

 


Med 10 nålelejer – Thor Fitness

Stænger til funktionel træning / øvelser med drops

Skal du bruge stænger der holder til en øget belastning, har vi en række spændende muligheder. Alle disse stænger er PSI testet og kan holde til øget belastning og øvelser med drops, uden stængerne knækker eller bøjer.

 

Competition vægtstænger - Thor Fitness

 

Non competition vægtstænger - Thor Fitness

 

Med 8 nålelejer

 

Vægtstænger med 8 nålelejer er non-competition – men er ligeledes velegnet til vægtløftning og drops.

 

Hvad er forskellen på competition og non-competition vægtstænger?

Competition stængerne findes kun i Thor fitness med IWF markeringer og 10 nålelejer. De fås ikke i dual knurl. På herre stangen er der center knurl. På damestænger er der aldrig center knurl. Derudover skal det nævnes at competition vægtstængerne har været udsat for en 750kg bøjetest, som sikrer at stangen kan holde til et enormt pres og vende tilbage til udgangspunktet igen.

Yield strength og tensile strength er foretaget på alle Thor Fitness stængerne. Testene er udført af producenterne. De vægtstænger med de 8 nålelejer foreligger der kun en tensile strength test men oftest er yield og tensile strength meget tæt på hinanden.

 

Yield strength:

Viser hvor meget stress stangen maksimalt kan være under (PSI tal), således at den bøjer eller på anden vis tager skade og vender tilbage til udgangspunktet igen.

 

Tensile strength:

Viser PSI tallet stangen kan holde til at være under, før den knækker.

I bund og grund er forskellen at Thor Fitness competition stængerne har 10 nålelejer og IWF markeringer i stedet for de patenterede gel smurte bronze bøsninger, som i øvrigt er vedligeholdelsesfrie, har dual knurl markeringer. Det er samme stål der bliver brugt til alle Thor Fitness vægtstænger. Kvaliteten på Thor Fitness stængerne er ligeledes højere end de andre stænger i sortimentet, hvilket også ses på prisen. Du betaler altså mere for en stang i højere kvalitet.

 

Teknik & special vægtstænger

Udover de traditionelle vægtstænger, har vi også en række ”specialstænger”. Skulle du stå at mangle en specifik stang, som vi ikke fører, er du altid velkommen til at kontakte migSingle knurl vs dual knurl

Markerings ringene som kan bruges til at justerer ens grebsbredde kaldes knurl. Disse deles op i.

 

IPF (81cm mellem hver markerings ring)

IWF (91cm mellem hver markerings ring)

 

Hvis stangen kun har den ene markering kaldes det en single knurl og har den begge er det dual knurl.

Alle vores non-competition vægtstænger, der er velegnet til vægtløft og drops, er uden center knurl.

Herre competition vægtstangen er med center knurl. Center knurl er en markering på 12 cm og ofte er markeringen blidere/blødere end ude hvor man griber med hænderne, så det ikke kradser så meget / er så grovt ved huden eksempelvis ved øvelser hvor stangen er oppe ved halsen eller på anden vis hviler på kroppen.

Om du skal vælge single eller dual, er op til din personlige præference og måde at træne på. Det er meget afhængigt af hvad du personlig bedst kan lide. Prøv at bemærke næste gang du træner, om der er en eller to markeringer på vægtstangen og om hvor du holder på stangen, så får du måske svaret der.Spin

Alle stænger uanset hvilke form for leje en stang har, har den det man kalder ”spin”, her er det igen en smagssag hvor meget eller hvor lidt du vil have din stang spinner. Man vil dog oftest hurtig vænne sig til et nyt spin, hvis man træner nok med stangen og lærer den at kende. Der er som sådan ingen regler eller decideret mål på hvor meget eller hvor lidt spin, der skal være i stængerne. Vores stænger er dog indkøbt med et spin, der sikrer rotationen sker så flydende som muligt, hvilket sikre unødig håndledsbelastning undgås.

Nålelejer spinner dog oftest bedst, men det kan være svært at mærke forskellen hvis man ikke lige står og sammenligner en stang med almindelige kuglelejer og en med nålelejer.

Jo mere gnidingsfrit spinnet er jo mindre modstand er der i løftet. Generelt siger man at nålelejer er det der spinner mest gnidningsfrit.

Derudover kan det nævnes at vores vægtstænger fra Thor Fitness generelt larmer mindre ved øvelser end andre stænger med almindelige kuglelejer. Det kan være værd at have med i overvejelserne, hvis der skal købes ind til eksempelvis et center eller lignende. Der hjemme vil du nok ikke bemærke den store lyd forskel, men som de siger ”mange bække små”.


Kuglelejer eller nålelejer?

Når man taler om spin i stængerne, er det oftest lejet der gør forskellen. I vores udvalg finder du fire forskellige typer lejer:

Almindelige kuglelejer finder du i vores olympiske vægtstænger (med kuglelejer - non competition). Disse stænger er i en rigtig fin kvalitet, som giver et godt spin. Bemærk at stængerne ikke er velegnet til crosstræning eller øvelser med drops. Er det vigtigt for dig at stangen skal kunne holde til drops og crosstræning, skal du vælge en stang i højere kvalitet med enten nålelejer eller de gel smurte bøsninger.

Gel smurte bronze bøsninger i et patenteret vedligeholdelsesfrit design, finder du i vores Thor fitness internationale vægtstænger. Her er der tale om et glideleje med en særlig gel, som gør at stanger "glider" endnu mere gnidningsfrit og spinner bedre end de almindelige kuglelejer. Stænger med gel smurte bronze bøsninger er velegnet til styrketræning og øvelser med drops.

8 nålelejer finder du i vores nålelejer stænger, der er non-competition. De har et bedre spin og føling end de traditionelle almindelige kuglelejer, hvilket også er én af årsagerne til at stængerne med denne type kuglelejer er lidt dyrere end dem med de almindelige lejer. Det er dog ikke den eneste årsag til at prisen er højere, selve stangen er også i bedre kvalitet og kan holde til mere.

10 nålelejer finder du kun i vores internationale competition stang fra Thor Fitness. I den finder du 10 præcisions nålelejer i patenteret vedligeholdelsesfrit design, der sikrer at lejet leverer maksimal ydelse uden behov for vedligeholdelse. Vores internationale competition stang har det helt rigtige "flex og whip", der gør den perfekt til både crosstræning og vægtløftning. Særdeles velegnet til clean & jerk, front squat og power clean.

Skal jeg så vælge kuglelejer eller nålelejer? Svaret baseres på dit behov og din måde at træne på. Hvis du har brug for en stang til almindelig styrketræning uden drops, kan du sagtens nøjes med en stang med almindelige kuglelejer, man kan endda gå så langt at sige, at hvis det er dit eneste behov eksempelvis er til bænkpres, så kan du nøjes med vores billigste vægtstang, som er uden lejer.

Har du derimod et behov for at kunne have meget vægt på stangen eller laver du mange øvelser der involverer drops, bør du vælge enten nålelejer eller de gel smurte bronze bøsninger.

Skal du træne til konkurrence, er det bedste at stangen lever op til kravene og derfor er det bedst at vælge en competition stang med 10 nålelejer.


I tvivl om hvilken stang du skal vælge?

Hvis du stadig ikke helt kan beslutte dig, er du altid velkommen til at ringe og tale med mig om mulighederne på telefon: 29 91 65 38

 

Forrige indlæg Guide til vægtskiver
Næste indlæg Kettlebells vægtstørrelser - Kettlebell farver og betydning